Yükleri taşıma açısından yük rafları temel olarak üç tipe ayrılır; hafif, orta ve ağır yük rafı. Hafif yük rafları hem kamu hem de özel sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hafif yük tipi raflar da kendi bünyesinde tiplere ayrılmaktadır.
Bunlardan bazıları orta yük tipi raflara daha yakındır. Geri kalanlar, son derece hafif ürünleri, dosyaları ve belgeleri taşımak ve istiflemek için daha uygundur. Bu raflar, hastanelerden kozmetik sektörüne, askeriyeden adli arşivlere, süpermarket depolarından eczane depolarına kadar yaygın olarak kullanılan hafif ürünler için uygundur. Bu rafların yaygın olarak kullanılmasındaki en önemli faktör makul maliyetidir. Bu düşük maliyetli raflar, depolanacak ürüne göre tipi belirlenerek üreticiler ve satıcılar tarafından müşterilere önerilmektedir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde bu rafların üretiminde de kullanılan temel malzeme metal, çelikten çinko kaplamaya veya bazı raf tiplerinde galvanize dönüşmüştür. İster çinko kaplama ister çelik olsun, bu raflar, taşıdıkları hafif yükler açısından hafif bileşenlerden oluşur. Bunların montaj ve demonteleri son derece kolaydır.
Depo veya mağaza gibi başka bir alana taşınırken bunların montajı ve demontesi sorun yaratmaz. Hafif yük tipi raflar evsel kullanımda da talep görmektedir. Bu raflar evlerin, balkonların ve mutfakların mahzenlerindeki dağınık durumdaki eşyaları bir araya toplayarak belirli bir düzen sağlar. Bu tür rafları seçerken, tedarikçinin veya üreticinin alanın açık, kapalı ve nemli olup olmadığının belirtilmesi önemlidir. Çünkü nemli veya açık alanlarda bu rafların kullanımı korozyona ve paslanmaya neden olabilir. Dolayısıyla bu gibi durumlarda firmalar tedarikçiden paslanmaz garantisi talep etmelidir. Hafif yük tipi rafların temel bileşenlerinden biri, traversler arasına yerleştirilmiş tablalardır. Bu da yüklemede dayanıklılık açısından ayaklar ve traversler kadar tablanın da belirleyici bir faktör olduğunu göstermektedir.
Tüm bileşenler göz önüne alındığında, tedarikçilere ürün hakkında bilgi verilmesi doğru ve eksiksiz olmalıdır. Tablaların üzerindeki ürünlerin eşit dağılımı da önemlidir. Ağırlık tablalara eşit olarak dağıtıldığında, ağırlık merkezine binen yükler sistemi dengede tutar. Hafif yük tipi raflar endüstriyel alanlarla uyumludur. Bu raflar, traversler arasındaki tablalar kaldırılarak lastik endüstrisinde lastiklerin dikey olarak depolanması için de yaygın olarak kullanılır.
Hafif yük ve ağır yük raf sistemleri işletmelerde ürünlerin kapasitesine göre kullanılan raflardır. Kullanıcı gereksinimlerine yanıt veren bu raf sistemleri son derece işlevseldir. Hemen her depo alanında kullanılabilecek standartlarda olması bu raf sistemlerine olan ilgiyi oldukça artırmaktadır. Hafif ve ağır yük raf sistemleri arasında belirli farklar bulunur.
Bu raf sistemlerini tercih ederken özelliklerine dikkat etmek büyük önem taşır. Özellikle hangi alanlarda kullanıldıkları, nem ve rutubete dayanıklı olup olmadığı gibi detaylar son derece dikkat edilen konular içerisinde yer alır. Yük taşıma kapasitesi de bu aşamada önem arz eden konular arasında yer alıyor. Hafif yük sistemleri depolama konusunda çok elverişlidir. Ancak kapasitesi daha azdır. Bununla birlikte daha kolay ürün yerleştirilebilecek imkan sağlar.
Organizasyon bakımından son derece işlevsel olan hafif ve ağır yük raf sistemleri kullanıcı ihtiyaçlarına tam anlamı ile yanıt verir. Ürünlere hızlı şekilde erişebilmek yanında görsel düzenleme açısından da raf sistemlerinin avantajlarından bahsetmek mümkün olur.
Hafif ve ağır yük raf sistemleri arasında temel farklılıklar vardır. Fiyat ve paletlerin istiflenmesi bu sistemlerin en büyük farklarıdır. Hafif yük rafları malzeme açısından her zaman ucuzdur ve paletler hafif yük raflarının üzerine istiflenemez.
Bunlar dışındaki diğer farklılıklar aşağıdaki gibidir.
1- Hafif yük raf sistemlerinin ana bileşenleri ayaklar, traversler ve tablalardan oluşmaktadır. Bu raf sistemi, küçük ve dağınık ürünlerin istiflenmesi için daha uygundur. Ancak insanlar daha çok düzenli ve güzel görünmesi açısından bu raflara kutu ve koli koymayı tercih etmektedirler. Ancak ağır yük raf sistemlerinin ana bileşenleri, ağır yüke uygun ayaklar, traversler ve tablalardır. Tablalara yüklenecek ağır bir yük yoksa tablalar kullanılmaz ve yükler paletler vasıtasıyla traverslerin üstüne yüklenir.
2- Denge ve güvenliğin sağlanması önemlidir. Ağır yük raf sistemlerinin yüksek yük kapasitesine bağlı olarak profil ayakları sabitlemek için zeminde delikler açılması gerekir. Bunun için demonte işlemi yapılırken çelik dübeller bu deliklerden sökülmelidir. Bunun aksine, hafif yük raf sistemlerinin monte ve demonte işlemleri, yerçekiminin ortalama seviyede olmasıyla ve kullanılan malzemelerin hafifliği nedeniyle nispeten daha kolaydır.
3- Ağır yük raflarının raf seviyeleri ile hafif yük raflarının raf seviyeleri arasında farklar vardır. Hafif yük rafları, elle yüklenen kargo kutuları ve stoklar için daha uygundur. Tasarımları sayesinde yükseklik çok fazla değildir. Ancak faaliyetleri forkliftlerle gerçekleştirilen ağır yük raf sistemlerinde, depo yüksekliği ile birlikte sistemin yüksekliği de düşünülmelidir. Burada forkliftin yükleri bırakacağı yükseklik kesinlikle hesaplanmalıdır ve bunlar arasındaki mesafe nispeten fazladır.
Kısacası hafif yük sistemleri küçük, orta ölçekli ve hafif ürünler için uygundur. Yedek parça ve aksesuarları gibi hafif ürünlerin bulunduğu çalışma alanları için son derece elverişlidir. Bunlar depolama ve toplama açısından elle yükleme tipindedir. Ağır yük raflarıysa yükleme kapasitesi yüksek olan ve her kademesi maksimum 5 ton paletli ürün taşıyabilen raflardır. Bunlar imalat, lojistik sektörleri ve dağıtım merkezlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Hafif yük ve ağır yük raf sistemlerini tercih ederken belirli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu süreçte her iki sistemin de sunduğu ayrıcalıklar birbirinden farklı olabiliyor. Farklılıkları ise şu şekilde açıklamak mümkün olur:
Hafif ve ağır yük rafı satın almak için alternatifler geniştir. Ancak online olarak bu rafları satan firmalara ulaşmak çok daha kolaydır. Kurumsal ve güvenilir raf üretici firmalarından hizmet almanız gerekir. Hafif ve ağır yük rafı satın alma aşamasında özellikle Rafteck firmamızı tercih edebilirsiniz. Firmamız sizlere farklı türlerde rafları ulaşılabilir fiyatlarla sunar.